Gala Dans Bergslagen

Gala Dans Bergslagen är ett initiativ av koreografen Ellinor Ljungkvist som med sitt konstnärsskap försöker omfamna samtida dans och performancekonst i en kulturpolitisk kontext. Tillsammans med dansare, musiker och kostymör genomförs koreografiska processer som mynnar ut i moderna dansföreställningar.

Inom Gala Dans Bergslagens utbud finns dansföreställningar för barn, unga och vuxna som vänder sig till en bred publik. Barnföreställningarna är oftast baserade på en klassisk barnbok och ungdoms- och vuxenföreställningarna på ett konkret tema. Varje verk berör något kritiskt och referenser inom konst- och idéhistoria återges. Dansarna uppträder med en underliggande humoristisk utstrålning och framhäver ett tydligt narrativ i sin dans. Koreografierna är noggrant planerade och musik och kostym nyskapat för varje nytt verk.

Ellinor Ljungkvist

Koreografen Ellinor Ljungkvist är utbildad vid Salzburg Experimental Academy of Dance, Inter-University Centre for Dance Berlin och Master i koreografi på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Hon är stipendiat av Studienstiftung de deutschen volkes Tyskland, SrD – Samrådet för regional dansutveckling Sverige, Adolf Lindgren och Örebro läns kulturstipendium.

Ida Hellsten

Dansaren Ida Hellsten är utbildad vid Salzburg Experimental Academy of Dance. Hon har tidigare jobbat som kompanidansare på En-Knap Dance Group Company i Ljubljana, Slovenien i minst fem år. Hon medverkar i fristående projekt främst i Sverige och undervisar i samtida dans, yoga och pilates.

Jessica Andrenacci

Dansaren Jessica Andrenacci är utbildad på universitetet för musik, konst och show och Accademia Danza Giselle i Italien. Hon har tidigare jobbat som kompanidansare på Regionteater väst i Borås under en flerårs period. Under sin anställning har hon arbetat med ett flertal gästkoreografer. Idag medverkar hon i fristående produktioner för etablerade frilanskoreografer främst i Sverige.

Maria Teresa Tanzarella

Dansaren Maria Teresa Tanzarella är utbildad vid Salzburg Experimental Academy of Dance och universitet i Trento, Italien i litteratur och filosofi samt kulturellt arv inom musik och performance. Hon medverkar i fristående projekt och driver egna dansrelaterade projekt. Hon har initierat ett kollektiv för research och produktion vars föreställningar turnerar i Sverige och Tyskland.

Mira Jägemar

Dansaren Mira Jägermar är utbildad på Balettakademin i Göteborg och Kävesta folkhögskola i Örebro. Hon har dansat för frilanskoreografer nationellt samt ingått i ett flertal samarbetsprojekt. Hon undervisar dansklasser för unga inom modern och nutida dans. I nuläget är Mira bosatt i Örebro och deltar som ensembledansare i Rosea Dans, Sjöängens egen dansensemble. 

Signe Willmarsson

Dansaren Signe Willmarsson är utbildad på Balettakademin i Stockholm inom modern och samtida dans och på Kävesta folkhögskola i Örebro. Signe är från Karlstad och jobbar nationellt. Hon medverkar som dansare i frilanskoreografers projekt och undervisar dans och träningsklasser. Signe deltar som ensembledansare i Rosea Dans, Sjöängens egen dansensemble. 

Love Andersson

Dansaren Love Andersson är utbildad vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Hon har skapat en egen dansgrupp tillsammans med andra nyexaminerade dansare. Deras projekt fokuserar på deltagarekonst och integration samt föreställningar för barn och unga.

Emelie Wahlman

Dansaren Emelie Wahlman är utbildad vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Hon medverkar ofta i mindre kompaniers uppsättningar vilkas verk vänder sig till barn och unga. Hon har erfarenhet av att turnera i hela Sverige och möta publik genom interaktiva scener.

Amanda Billberg

Dansaren Amanda Billberg är utbildad vid Iwanson internationella utbildning i samtida dans i München, Tyskland och Master i nya performativa praktiker på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Hon har jobbat med alternativa scenkonstprojekt som presenterats på landsbygden utöver att hon har turnerat internationellt med egenproducerade soloprojekt som till Tokyo, Island och Tyskland. 

Sonjis Laine

Dansaren Sonjis Laine är utbildad vid Dans- och cirkus högskolan i Stockholm och på universitet i Helsinki i sociologi. Hon jobbar som frilansdansare i kollektivt drivna dansprojekt och som samordnare på dansfestivaler i Finland. Hon har besökt olika platser i Europa i relation till sina studier inom dans och sociologi.

Miranda Wallmon

Dansaren Miranda Wallmon är utbildad vid Dans- och cirkus högskolan i Stockholm. Hon har  medverkat som dansare i ett flertal fristående projekt och skapat egna soloarbeten som presenterats i olika sammanhang i Sverige.

Alexandra Svensson

Dansaren Alexandra Svensson är utbildad vid balettakademin i Stockholm. Hon medverkar som dansare i fristående projekt och skapar egna koreografier för unga och äldre samt bidrar som jurymedlem i ferirepraktiken i de olika länen.

Julie Rasmussen

Dansaren Julie Rasmussen är utbildad vid Skolen for moderne dans i Köpenhamn, Danmark. Hon medverkar som dansare i fristående produktioner och är samordnare på etablerade dansfestivaler i Norden. Hon turnerar nationellt med egenproducerade och andras verk till England, Japan, Norge och Danmark.

Mikael Karlsson

Musikern Mikael Karlsson är utbildad på Örebro musikhögskola i nutida musik, komposition och arrangemang. Han jobbar på Pops Academy i Stockholm som pedagog i gitarr och komposition. Han skriver och producerar musik till scenkonst, film, konserter och utställningar inom det fria fältet.

Annelie Nederberg

Musik- och ljudkonstnären Annelie Nederberg är utbildad vid Strömbackaskolan i Piteå, Gotlands tonsättarskola, Göteborg konsthögskola De Montfort University i musik, teknologi, drama, samt Master i research och komposition på De Montfort University i England och PhD i komposition på University of Surrey. Annelie experimenterar med ljud i olika konstellationer utöver sin tjänst som professor på musikhögskolan i Stockholm.

Karin Bjurström

Kostymören Karin Bjurström är utbildad på Örebro konstskola, Kubens konstskola i Örebro, Gerrit Ritveld akademin i Amsterdam och Konstfack i Stockholm i fri konst, keramik, textil, design och fashion. Hon driver ett eget klädesmärke och färgar och syr egna kläder. Hon deltar i scenkonstnärliga produktioner och produceras kostymer för dansare, artister och skådespelare både i konstnärligt och kommersiellt syfte.

Charlotte Persdotter Andersson

Kostymören Charlotte Persdotter Andersson är utbildad vid Konstfack i keramik, glas och hantverk. Hon har tidigare jobbat som keramiker på konstnärernas kollektiva verkstad och bildlärare på gymnasienivå i Örebro. I dagsläget målar hon tavlor och syr kläder till musikaler och dansföreställningar samt jobbar inom psykiatrin.

Charlotte Ostritsch

Illustratören Charlotte Ostritsch är utbildad vid Eberharts Karls universität Tübingen, Lunds universitet, Örebro konstskola och Umeå konsthögskola i konst, språk och kultur. Charlotte jobbar som lärare på Örebro konstskola och som frilanskonstnär. Hon tecknar, målar och illustrerar.

Magdalena Isaksson

Magdalena Isaksson är utbildad vid balettakademin i Stockholm. Hon jobbar med administration på Region Örebro län och Gala Dance och som danspedagog på kulturskolan i Karlskoga. Hon har erfarenhet av att samordna, organisera och undervisa.

Christel Molin

Producenten Christel Molin har mångårig erfarenhet inom scenkonstområdet. Hon har jobbat med turné- och produktionsförutsättningar på Nordberg Movement, Dansstationen Malmö och Dunkers kulturhus Helsingborg samt på Gala Dance.  

© 2022 gala dance bergslagen

close