No

Om föreställningen

Mellan 1939 och 1945 antogs att nazister mördade med hängning mer än 4 000 tyska kvinnor i olika åldrar. Troligtvis var de dömda av den så kallade ”The peoples court” och avrättades offentligt av befälhavare i koncentrationslägren.

The peoples court var en specialdomstol etablerad av Adolf Hitler 1934. Domstolen hade ansvar över en stor del av ”politiska ofredanden” och ansåg att handlingar av motstånd var olagliga. Människor som ifrågasatte den rådande regimen straffades på grymma sätt varav en stor grupp var kvinnor. Hängning var en metod som nazisterna föredrog eftersom det gav mer av ett publikt spektakel och fungerade både som underhållning för trupperna som skrämselpropaganda mot folket. Fåtal av dessa hängningar dokumenterades av individuella soldater med gömda kameror. Vissa av dessa bilder har senare hittats och sparats som viktig historisk dokumentation. 

Ett utav fallen handlade om en kvinna som var dömd till döden för att ha skrivit NO på husväggarna runt om i Berlin. Hennes street art var en politisk motståndshandling och provocerade nazisterna. Hennes handling återskapas i en visuell performance-installation tillsammans med namnuppläsning av alla namn på de kvinnor som mördats.

 

Medverkande på scen  Ellinor Ljungkvist 

Koncept  Ellinor Ljungkvist 

Röst  Verena Hahn

Ljudklipp  Anna Ljungkvist 

 

Residensstöd av PACT – Zollverein Performing Arts Choreographic Centre NRW och Atelier – Platform for Experimental Arts Germany. 

Tack till German Memorial Center, The Fringe Festival Göteborg och konstfestivalen Vinterspår Lindesberg för research- och presentationsmöjlighet.

No

© 2022 gala dance bergslagen

close