Spöken

Om föreställningen

Dessa mystiska väsen har följt oss genom historien och visat sig i alla kulturer världen över i olika immateriella skepnader. Trots det kan vi ännu inte bevisa deras existens. Detta är en föreställning om abstrakta själar i rosa som dansar på ett mjukt och underhållande sätt till svävande musik.

Läs mer >>

The Dark Knife

Om föreställningen

Med inspiration från vår samtida populärkultur ges klichéliknande referenser om den kvinnliga vampyren. En gestalt som ofta inte få agera protagonist men i denna dansföreställning är den centrala figuren. Hon träder fram som en vacker, läskig och listig kvinna. Iklädd dyr kostym dansandes till filmisk musik framför hon koreografier som är blandade med klassisk balett och nutida dans. Hennes egna röst finns med i bakgrunden som en berättande ledsaga när hon uttrycker sin sorg och längtan efter frihet.

Läs mer och se video >>  

Päls

Om föreställningen

Päls är en lekfull dansföreställning som handlar om vargdjur där koreografin är ett mönster av improvisation och planerade dansrörelser. Publiken får uppleva ett spännande samarbete som sker mellan djuren. En sprallig räv, en vacker lo och en stark varg dansar i päls till nyskriven musik. Verket är ämnat en yngre publik som får chansen att tänka på de vilda djurens spirituella uttryck genom dans, kostym och musik.

Läs mer och se video >>

Barbie – en föreställning om danshistoria

Om föreställningen

Barbie är en föreställning om danshistoria som med humor belyser viktiga historiska händelser. Flera kända verk som skapats av omtalade kvinnliga koreografer, författare och ljudkonstnärer presenteras i ett crescendo av humor. Kitch, koreografi och originalröster vävs samman i en underhållande upplevelse för både unga och vuxna från högstadiet och uppåt.

Läs mer och se video >>

Jaguaren

Om föreställningen

Dansföreställningen Jaguaren är baserad på den välkända barnboken med samma namn av Ulf Stark och Anna Höglund. I föreställningen möter vi den lille pojken Elmer som förvandlas till en modig jaguar. Han drömmer om spännande äventyr. Han möter en farlig hund som heter Prins och elaka människor som tycker om päls, men också om en snäll katt som heter Ellinor. Elmer och Ellinor blir bästa vänner och upptäcker storstadsdjungeln tillsammans.  

Läs mer och se video >>  

Stress under pandemin

Om filmen

I en serie kortfilmer skapad av mediakonstnären Mirjam Hector berättar olika människor om sina upplevelser från Pandemin. I en utav filmerna beskriver danskonstnären hur Pandemin påverkat hennes yrkesroll som frilanskoreograf. Erfarenheter av ekonomiska och mentala konsekvenser blandat med oro återges. Stress orsakat av ovissheten sedan följt av för stor arbetsbörda avslöjar skörheten inom det konstnärliga fältet. 

 

Läs mer och se filmen >>

Meditation

Om workshopen

Denna workshop handlar om reflektion ur ett feministiskt perspektiv. Genom guidad meditation, experimentell musik, skrivande och dansimprovisation besöker utövaren nya tankemodeller om sin egna existens. Fokus är på kroppens organ i ett lugnande tillstånd och kontroversiella författare och performancekonstnärer ges som Yoko Ono, Virginia Woolf och Marina Abramovic,

 

Läs mer och se video >>

Angry Stories

Om föreställningen

Angry Stories är en dansföreställning med flera dansare som improviserar. Improvisationen är sprungen ur somatiska praktiker och meditation. Mörk dans blandas med mystisk musik och häxeri. I en scen återskapas det kända stycket ”Hexentanz” av den legendariska koreografen Mary Wigman och framförs till musik av den onda metalartisten Burzum

 

Läs mer och se video >>

No

Om föreställningen

Mellan 1939 och 1945 antogs att nazister mördade med hängning mer än 4 000 tyska kvinnor i olika åldrar. Troligtvis var de dömda av den så kallade ”The peoples court” och avrättades offentligt av befälhavare i koncentrationslägren.

 

The peoples court var en specialdomstol etablerad av Adolf Hitler 1934. Domstolen hade ansvar över en stor del av ”politiska ofredanden” och ansåg att handlingar av motstånd var olagliga. Människor som ifrågasatte den rådande regimen straffades på grymma sätt varav en stor grupp var kvinnor. Hängning var en metod som nazisterna föredrog eftersom det gav mer av ett publikt spektakel och fungerade både som underhållning för trupperna som skrämselpropaganda mot folket. Fåtal av dessa hängningar dokumenterades av individuella soldater med gömda kameror. Vissa av dessa bilder har senare hittats och sparats som viktig historisk dokumentation. 

 

Ett utav fallen handlade om en kvinna som var dömd till döden för att ha skrivit NO på husväggarna runt om i Berlin. Hennes street art var en politisk motståndshandling och provocerade nazisterna. Hennes handling återskapas i en visuell performance-installation tillsammans med namnuppläsning av alla namn på de kvinnor som mördats.

 

Läs mer och se video >>

Yes/No

Om föreställningen

Med inspiration från performancekonstnären Marina Abramovic och hennes genre ”durational performance” och Joseph Beuys ljudverk ”ja ja ja nee nee nee” från 1968 försätter sig två dansare i liknande tillstånd. De undersöker utvecklingen och dramaturgin av orden YES och NO tillsammans med en upprepande fysisk handling. Undersökningen dokumenterades och visas i formatet av en videoinstallation.

 

Läs mer och se video >>

It’s ok to be Slow

Om föreställningen

En grupp kvinnor berättar om sina personliga upplevelser som har varit avgörande i deras liv. Olika teman som moderskap, avundsjuka, depression och mardrömmar berörs med ödmjukhet. En vald handling utförs i samband med berättandet och symboliserar en kärnkänsla från varje händelse. Berättelserna finns även som bokform.

 

Läs mer och se video >>

She Puts Her Claws in You

Om föreställningen

Ett grönt äpple, en fisk i ett för litet akvarium, en dialog om knäppa livsmoment kompletterad med bokstavlig koreografi är representationer av absurda händelser. Med utmanande humor och roliga dansrörelser rullas en serie scener fram och blir till en kritisk performance. 

 

Läs mer och se video >>

I Dwell Upon People

Om föreställningen

Vilka kroppar får synas på scen? är den fråga vi ställde oss när vi skapade denna duo. På ett banalt och underhållande sätt reflekteras det över de ideal och kulturpolitiska strömningar som är aktuella inom samtida scenkonst. Varför finns det så starka förväntningar på performancekonstnären? Och varför begränsas scenen till en utvald grupp? Ett dilemma värt att tänka på.

 

Läs mer och se video >>

Move Like You Have a Purpose

Om föreställningen

Detta solo är en koreografi där alla rörelser följer ett repetitivt mönster. Ett rörelsemönster som transformeras till ett annat när det nått sitt klimax. Kroppen vrider sig i osköna ställningar som påverkar andningen. Andningen blir till en rytm som förstärker det fysiska uttrycket genom hela solot. Som avslut kryper dansaren långsamt bakåt och försvinner bort från scenen.

 

Läs mer och se video >>

© 2022 gala dance bergslagen

close